Falsterbo runt

Vandring 1/2022: 19 januari. Falsterbo runt. 17 deltagare. 6 km.

Så här skrev jag i kallelsen:

Välkommen till en ny termin och nya vandringar! Jag har utlovat en Måkläppsvandring och så hoppas jag att det blir. Jag har dock följande förbehåll: vädret och vattenståndet. Som vid tidigare Måkläppsvandringar börjar vi med att parkera vid Flommens golfklubb kl 9.30.

Så här blev det:

Blåsigt och ruggigt kallt. Vi började med att gå från Flommens parkeringsplats rakt västerut - i motvind! Sedan nästan sydlig riktning en bit. Redan då hade jag bestämt mig - det blir ingen Måkläppsvandring. Vi ska inte frysa ända ut dit. Jo, alla är välklädda men ansiktena och ögonen tar stryk.

I stället blev det en tur över många broar och spångar på Flommens golfbana. Inga spelare fanns på banan att bli irriterade på oss. Det tror jag inte heller att de blivit. Vi har alltid mötts av hänsyn och respekt för vår aktivitet och vi för deras. 

Den ena bron är säkerligen byggd efter en medeltida förlaga. Den ville alla fotografera med sina telefoner.

Nu blev resten av vandringen en improvisation. Vi gick dit näsan pekade fast med stor kännedom om Falsterbos vägar och stigar förstås.

Längs Knut Lavards väg i någorlunda lä kom vi till Fyrvägen, nästan ända till Kolabacken. Där fanns och finns en liten stig till vänster som tog oss till Falsterbos slottsruin, där vi för att hitta en genväg till Falsterbos ståtliga vita byggnad i stället hamnade framför en mäktig vallgrav. Tillbaka igen och så småningom till kyrkan. Den var öppen så vi gick in och fann en stunds vila från piskande vindar.

Utanför ville jag återse Anders Österlings gravsten. Då försvann några in i stadsparken med dess många stigar. Dem fann vi inte igen, fast de hittade själva tillbaka till bilarna förstås.

Vi andra fann en plats att fika på i skydd av en ”palissad”. Vi letade förgäves efter de vilsekomna men beslöt att gå tillbaka till bilarna vid Flommens golfklubb.

Det är lite riskfyllt att bestämma en vandring ut på Måkläppen en viss dag. Det är bättre att invänta en dag med bra väderleksutsikter. Det gör vi nästa gång!

© Eva Marie Bramsved