Eskilstorps ängar

Vandring 10/2005: 19 oktober, Eskilstorps ängar. 11 deltagare. 8 km.

Buss 182 till Kvarnvik, vandring över Eskilstorps ängar från Bernstorps gård till Janstorps gård. Taxibuss hem.

Vi var 11 personer som åkte med vellingebussen till Kvarnvik och gick ner till Bernstorps gård och vidare över ängarna till Janstorps gård i härligt väder. Dessa namn är okända för de flesta men inte längre för oss vandrare.


Eskilstorps ängar är förstås väl bekanta för alla men alla har inte vandrat där, druckit kaffe på de egendomliga formationerna i marken, klättrat över staket och under eltaggtrådsstängsel. Inte heller intervjuat en bilist (!) och fiskare längst ute vid vattnet. (Han hade inte fått en enda fisk.) Vi såg många vackra vyer med betande djur och ett månliknande landskap.

Eskilstorpsdösen var det inte många som kände till. Den ligger helt allena på slätten. I blickfältet mellan stenarna skymtade vi Gässie kyrka.

Vid Janstorps gård kom 2 splitternya busslimousiner med lika många bastanta chaufförer och undrade om damerna hade haft en bra dag och ville ha skjuts till Vellinge. Väl där ville de inte ens ha betalt av oss. Vi räknade ut att detta var en serviceresa som kommuninvånarna vid resor till och från småbyarna utan bussförbindelse kan beställa. Helt enligt tidtabellen. Eftersom vi därefter betalade bussresan till Höllviken blev det samma pris som om vi betalat hela resan från början. Så måste man se det, tycker jag. Det var inte gratis. Vi snyltade förhoppningsvis på ingen.

© Eva Marie Bramsved