Hammerknuden

Vandring 13/2015: 7 juni. Hammerknuden. 10 deltagare. 14 km.

På söndagen satte vi oss på bussen till Allinge. Här såg vi de stora tälten och alla arrangemangen för Folkmødet som hålls på torsdag till söndag i denna vecka.



Vi tog oss genast till det stora fältet, benämnt Madsebakkerne, som är Danmarks största område med hällristningar. Här uppehöll vi oss länge och studerade allt noggrant. Ristningarna kan dateras till ca 1000 f.Kr.





Är detta kanske Nordens flottaste hjulkors? Kransen av 16 skåltecken runt hjulet är unikt. Hjulkorset har under hösten 2015 blivit restaurerat med röd färg.






Vi tog ut riktningen till Hammershus och fann en nyklippt väg. Kanske förberedd för politikerna? Men vi är först att gå här.






Vi gick igenom ett fält med hög säd av något slag. Konstigt för annars försöker man väl att använda stråförkortade sädeslag. Detta var manshögt, nåja, kvinnohögt men ändå. Vad är det för slag?





Det var en spännande tur vi gav oss in på nu. Ingen markering fanns om vart vi var på väg. Men riktningen var riktig och färdledaren hade koll på sin telefon, map.krak.dk.






Genom en grind, tvärs över fält med ymnig växtlighet och dolska vattendrag gick vi, alla lika nyfikna på fortsättningen.







En väg, vilket håll? Höger! Sedan vänster!






Nu först såg vi målet för förmiddagsdelen av dagen, Hammershus.






Där fanns mycket att se. Vi strövade omkring bland ruiner efter den historiska borgen, som delvis revs år 1750. Innan dess har den en både dansk och svensk historia.





Bornholm var efter freden i Roskilde 1658 en svensk ö under en mycket kort tid, sedan åter dansk. Läs om dess spännande historia t ex här: http://www.2bornholm.se/sv/hammershus.

Lunchen intog vi i Hammerhavnen. Den är en viktig del av Bornholms granithistoria och har därför blivit ordentligt restaurerad. Med risk för att denna sida blir en turistinformation ber jag att man läser här om hamnen: http://bornholm.info/da/hammerhavnen.



Därefter klättrade vi upp på knuden med fin utsikt över havet och klipporna. Det finns hur mycket som helst att säga om detta område men jag måste behärska mig. Information finns att söka på annat håll. Läs, läs och läs! Mycket intressanta fakta.




Fast jag måste skriva lite om Salomons kapell ändå. Det är en ruin från medeltiden. Där handlade man sill med Hansan på 1300-talet. Nedanför kapellet finns en naturhamn som heter Kragkås, där man lastade sillen. Till Salomons kapell hörde också Sankt Salomons källa. Folk vallfärdade för att få del av vattnets undergörande och helande kraft. Salomon var troligen en dominikanermunk på 1300-talet.




Klipporna lystes upp av gulblommande harris. Så gick vi förbi Hammer Odde fyr och kom till Sandvig med många fina hotell. Några av oss hade faktiskt bott där vid några tillfällen. En gruppbild eller två på den roliga bänken kunde vi inte motstå.




Skulle vi hinna tillbaka till Allinge innan bussen avgick till Gudhjem 16.53? Vi gick snabbt och såg alla förberedelserna för Folkmødet. (Vi hann till bussen.) Husägarna målade husen och pyntade i trädgårdarna. Hamnen blir centrum för mötet med stora tält och scener. Busschauffören uppskattade att antalet mötesdeltagare i år skulle överstiga 100.000 personer, vilket senare blev bekräftat. Tur att vi är hemma i Sverige igen när mötet äger rum i slutet av denna vecka.





Väl hemma i Gudhjem igen sökte vi upp restaurang The Ranch, granne med hotellet som vi hade haft ögonen på redan i morse. Här serverades många grillade Amerikainspirerade rätter men Barbro föredrog Danmarks nyutnämnda nationalrätt, stekt fläsk med persiljesås.

På kvällen blev det gåtor och frågesport, en kanske försummad sorts underhållning nuförtiden.

© Eva Marie Bramsved