Heta gator

Vandring 21/2015: 21 oktober. Heta gator. 21 deltagare. 8 km.

Den 21 oktober gick vi på några av Malmö hetaste gator. De hade röstats fram av 75 personer som hade olika tankar om gatornas utvecklingsmöjligheter. Så mycket av dessa möjligheter såg inte vi men med lite fantasi och äventyrslusta gjorde vi en alldeles egen vandring på intressanta gator i Malmö.

Vi började med Claesgatan som är nr 7 på listan. Den kan bli en fin gågata med tiden. Det firade vi med att gå mitt på gatan. Ingen tutade på oss.”Mitt Möllan” på Claesgatan 8 kan så småningom bli en arkad med många verksamheter. Vi kunde inte fördjupa oss i detta utan gick vidare till …


…St Knuts torg med tillhörande gator St Knuts väg (nr 3), Mäster Danielsgatan (nr 16) och Hantverkargatan (nr 28). Om poängen till alla dessa räknats ihop hade torget vunnit med god marginal. Ja, hur ska man kunna döma rättvist? Södra Förstadsgatan kom på andra plats men den är ju egentligen tre gator. Vi hoppar över poängen och njuter av bostadshusen på Hantverkargatan.Men innan dess ville vi kolla in sushirestaurangen som står högt i kurs på S:t Knuts torg (nr 3), men den ligger på S:t Knuts väg 7. Många antecknade detta i minnet. Sushi är fantastiskt gott. Flera andra små matställen dolde sig bakom byggnadsställningar. De dyker nog snart ut ur mörkret.Fasaderna på husen på Hantverkargatan är uteslutande av röd tegel. Det är som man hade slipat rent med skurpulver. Mycket vackert blev resultatet. Här bor enligt utsago från våra Malmöfödda deltagare många unga människor och trivs bra. Flera har också egna minnen härifrån.
Snart var det dags att fika. Jag hade förberett en överraskning i form av en grön ö i kanalen! Plötsligt dök den upp när vi steg ut på Paulibron. Malmös kanaler började anläggas redan år 1510. På vissa ställen kantas de av promenadstråk, på andra kommer man inte alls ner till vattnet.

Så fick man en idé om en flytande trädgård med sittgrupper för större sällskap (som vårt idag!). Pontonerna är återanvända från en cykelparkering. En perfekt plats för vår fikapaus.


Nästa anhalt var Gamla kyrkogården och därefter Kungsparken. Vilka fina andningshål det finns i Malmö!


Möllevångstorget var en annan het plats. Trots det passerade vi snabbt. Kom ut på Södra Förstadsgatan som (som sagt ovan) egentligen är tre gator och därför fick en hög placering på listan (nr 2).


Vi sparade den hetaste till slut, Friisgatan. Det hetaste som vi kunde se var det vackert böjda partiet när man kom från öster och såg Johanneskyrkan torna upp sig i synfältet.
”Det mest originella med den är att den är svagt böjd. Svängda smågator är ganska unikt i centrala Malmö. Malmös nya stadsarkitekt Ingemar Gråhamn sa i en intervju nyligen att Friisgatan är en av hans favoritgator just för att man inte kan se den från den ena änden till den andra.” ”Friisgatan är Malmös svar på New Yorks SoHo.” (Sydsvenskan)”Har du funderat över varför Friisgatan gör en så elegant böj? Förklaringen är att 1904 — vid tiden när gatan lades ut — hade Malmö en stadsingenjör vid namn Anders Nilsson (1844-1936) som vurmade för den medeltida staden med krökta gator, oregelbundna kvarter och små öppna platser. Anders Nilsson var också militär och är känd under namnet Major Nilsson. Han har lämnat efter sig ett flertal krökta gator i Malmö, till exempel Baltzarsgatan, Brogatan och Värnhemsgatan. Dock är den gata han fick uppkallad efter sig, Major Nilssonsgatan, spikrak.” (Också Sydsvenskan)

Nu anträddes hemresan från Södervärn till heta Höllviken, Skanör och Trellebor

© Eva Marie Bramsved