Delikata skrubbor

Vandring 17/2015: 26 augusti. Delikata skrubbor. 22 deltagare. 10 km.

Den första vandringen för höstterminen gick vi från Falsterbo till Skanör och handlade skrubbor på hamnen.

Jag hade åter tänkt mig ett vadningsäventyr vid Ängsnäset i första hand och över Bakdjupet i andra hand, men vindarna i första fallet och den gyttjiga havsbottnen i andra fallet satte stopp för det. Nu valde jag i stället att avstå från vadet och gå med vinden i ryggen. Å, denna vind, vad gör vi åt den? Står ut med den och har den i ryggen som nu!Vi började vid Papegojvägens hållplats efter färd med buss 300 (som vi fått stiga på vid väg 100 i Höllviken på grund av vägarbeten på Falsterbovägen). Sedan gick vi genom villaområden väster om Falsterbovägen i Falsterbo. Vägen hette Västervångvägen.
Komna till Flommens golfklubb vandrade vi rakt ut till stranden, som vi följde norrut med den ganska starka vinden i ryggen, precis som vi planerat. Strand och vågor, sand och lite tång fyllde våra sinnen men inga bärnstenar i sikte.
Lena F berättade att hon har en badhytt vid denna strand, som nu är 100 meter bred nedanför badhytten. För ca 10 år sedan gick vattnet ända upp till badhytten. Det beror nog inte på att havsnivån sjunkit utan på att sandmängden har ökat. Vi resonerade omkring en aktuell artikel i Sydsvenskan som berättade just detsamma. Det är på detta sätt som hela Falsterbohalvön en gång bildats och fortfarande växer genom sand som ständigt tillkommer med vindens och vågornas hjälp.
Förbi den lilla viken vid Slusan och över en bro kom vi till en utmärkt rastplats.

Vi såg då också exempel på en annan aktuell tidningsnotis, som berättade om s.k. invansiva arter i Sverige. På strandmarken här vid Flommen växer överallt vresros. Den blommade nu vackert med både vita och rosa blommar och bar samtidigt orange frukter, en harmonisk färgblandning tillsammans med de gröna bladen.

Många av våra vandrare mumsade på nyponen. Flera plockade dem med sig för att göra någon god inläggning. Jag passar på att utnämna nypon till dagens gröda. De är fullproppade med C-vitamin och antioxidanter.I Skanörs hamn var det fikadags på de inbjudande runda borden med vidhängande bänkar.

Någon tipsade om fiskaren/fiskhandlaren runt hörnet. Man kom tillbaka med färska skrubbor i påsen. Fler gick dit och handlade tills skrubbarna tog slut.

På välkända stigar gick vi först på stranden och följde sedan badhyttsraden ut på ängarna och tog stigen över broarna till Skanörs slottsruin och vidare mot vår ofta frekventerade hållplats vid Stefan Löfvings väg.

© Eva Marie Bramsved