Från Mops till Skata

Vandring 12/2014: 15 augusti. Från Mops till Skata. 31 deltagare. 15 km.

Årets långa sommarvandring med gästvandrare av båda könen gick från Simremarken till Skateholm.

P1070397


Vi började med att parkera de 8 bilarna vid Skateholms camping, hållplats Cedervägen. Vi var i väldigt god tid till buss 190 som skulle ta oss till Mopsvägen i Simremarken. Då lekte vi namnlekar och annat som de duktiga förskolelärarna kunde inspirera till.

P1070399

Så kom bussen på utsatt tid. Vi var inte de enda passagerarna i den tidiga morgontimmen. Många skulle till jobb och skolor i Trelleborg. Alla var mycket förvånade över den redan smockfulla bussen. Jag hade förvarnat Skånetrafiken som sig bör så inte fanns det dåligt samvete här inte. Till stor lättnad för alla de andra så steg vi av redan vid Mopsvägen och tog oss ner till stranden.

P1070430Där var det stenigt. Vi har inte bara fina sandstränder i Skåne. Stenarna är dock värst mellan Gislöv och Smygehuk. "Nästa gång hoppas jag att man har asfalterat här!" sa Kjell-Åke när han tröttnat på flintan. Nåja, emellanåt fanns det stigar att vila benen på. Jag försökte uppmuntra med att det i alla fall var nyttigt för fötterna och balansen.

P1070405

Några ryggsäckar innehöll baddräkt och handduk men det var inte läge för ett bad redan i Böste den fina sanden till trots, för där var det minsann slutbadat för i år. Bryggan nedmonterad, så det så. 

P1070412


I Böste blev Skåre-Agneta eld och lågor. Det här liknar Skåre, sa hon. Och så berättade hon om fiskerätter och smala tomter som alla gick ända ner till stranden.

P1070418
Vi såg en trevlig skylt på en mur till en fint gammalt hus, Skånska generalkonsulatet, som har "öppet iblann". Jag gick in för att locka ut honom, men han var tyvärr inte hemma. Jag känner nämligen den skämtsamme mannen, Lennart Engholm heter han.

P1070441

Snart såg vi Sveriges sydligaste landfyr. Den avtecknade sig skinande vit mot en himmel som var blåare än blå. Fyren togs i bruk 1883. Lysvidden var 3,7 km i klart väder. Annars tog man till mistluren för att varna fartyg från att gå på grund. I "tudehuset" ordnas idag konstutställningar, fyrvaktarbostaden är vandrarhem och i fyren har man sommartid andakter, vigsel och dop. Trelleborgs kommun tände åter fyren år 2001 efter att den hade varit ur bruk i 26 år.

P1070447Nu såg vi en naken kvinna som välkomnade oss till Smygehamn. Hon står på en stor sten och sträcker sig ut mot havet. Ja, det är riktigt, det är en staty av Hököpingesonen Axel Ebbe, konstnären som vi har stött på många gånger under våra vandringar. "Famntaget" placerades redan 1930 i Trelleborgs hamn vid restaurangen Solfjädern men flyttades hit på 1970-talet.Den berömda amerikanska skådespelerskan Uma Thurman är barnbarn till kvinnan som stod modell för Axel Ebbe, så hon har minsann väl förvaltat generna från den vackra Birgit Holmquist från Trelleborg. Birgit var dotter till disponenten på gummifabriken.

P1070457


I hamnens rökeri väntade 31 sillamackor på oss. Vi tog en rejäl rast efter den 6 km långa vandringen hittills. 9 km återstod så vi passade på att hämta nya krafter. 200.000 andra personer besöker denna turistiska plats varje år. Tänk att stå på den sydligaste udden i Sverige. Då måste man ta en bild för att visa sina vänner att man varit där. Vi var också där!

P1190889

Nu ville vi verkligen slippa stenarna så vi valde asfalten en stund. På Jeppa Pers väg hittade vi tillbaka till stranden som vi sedan följde hela vägen till målet.

P1190896

Några gick i förväg. Dem fann vi snart lättjefullt vilande på en bänk vid Garnhuset i Lilla Beddinge. Byalaget köpte huset 2008 och renoverade det med Länsstyrelsens godkännande. Nu är huset medelpunkt för 1.100 medlemmar från bygden. Det är Fiskets dag som lockar flest deltagare. Nu var vi 31 stycken som blev guidade runt i huset.

P1190895

Stranden nedanför myllrade av gamla fiskredskap. Fiskarsonen och vandraren Hans-Ove förevigade de rostiga men vackra tingestarna som ni kan se fler av i bildspelet.

P1070503
Efter några timmar var de 9 kilometerna bakom oss. Vid den stabila bryggan vid campingplatsen i Skateholm längtade flera av vandrarna efter ett dopp i böljorna. Det var verkligen skönt att svalka av sig. Efteråt väntade ny förtäring på Fritidens café. Kaffe och ovanliga kanelbullar var utlovat. Bullarna var ovanligt nybakade och smakade ovanligt gott till kaffet.Bilarna stod i närheten och hemmet lockade.

© Eva Marie Bramsved