Evighetsträd

Vandring 13/2010: 1 september. Evighetsträd. 19 deltagare. 8 km.

Denna gång är vandringen lite annorlunda, vi har nämligen inte vår ledare Eva Marie med. Gussi Lilia och jag (Ann-Sofie Carlsson) hade tagit över rodret denna gång. Både Gussi och jag hade läst en artikel om nya vandringsleder i Falsterbo och tyckte det lät trevligt. Vellinge kommun tillsammans med Falsterbonäsets naturskyddsförening FNF, har invigt en natur- och en kulturslinga i och runt Falsterbo. I Falsterbo stadspark finns naturslingan och kulturslingan i hela orten Falsterbo.

jattetraden i sankan


I stadsparken tittade vi på en del av de 70 olika arter av buskar och träd som växer där. Många var utmärkta med små skyltar som berättade om art, växtsätt, ålder och latinskt namn. Från början skedde planteringen i syfte att förhindra sandflykt, som hotade bebyggelsen på 1800-talet. I parken finns även sk. jätteträd, gammelträd eller evighetsträd (kärt barn har många namn)."Projekt Evighetsträd" syftar till att bevara riktigt gamla träd och stora träd av "medelålder". Träd inventeras runt om i Skåne och de markägare som har träd på sina marker kan få träden diplomerade och en plakett att sätta vid trädet. Bilden som pryder diplomet är en akvarell av Peter Larsson.

en tur pa stranden


I stadsparken finns flera evighetsträd. De finns på kartan över naturslingan och skyltar är snart på plats. Vi följde slingan som går på naturligt upptrampade stigar. Där är de olika naturmiljöerna och växterna försedda med skyltar. Slingan är 3,5 km och när vi gått denna sträcka, med små avstickare för att titta på evighetsträden och naturligtvis en sväng ner om havet så var det dags för fika. Gussi och jag hade sett ut en plats med ett avverkat stort träd att sitta på med sol för dem som så önskade och skugga för resten.

Andreas L-garden


Efter fikapausen var det dags för kulturslingan som fortsätter i anslutning till naturslingan. Vi gick ut till Skoltorget, förbi Andreas Lundbergagården och vek av in på Gamlegatan och kom tillbaka till Skoltorget för att fortsätta förbi Hjalmar Gullbergs hus, Villa Lundhem. Där gjorde vi bara en kort paus för mer om detta kommer vi att tala om vid ett senare tillfälle. När vi rundat ICA, kom vi in i den gamla genuina bebyggelsen som stått där i mer än hundra år med ålderdomliga namn på gatorna så som t.ex. Måns Anders sträte.

Falsterbo konsthall


En tur in på konsthallen hann vi också med. De har just nu en utställning som mycket lämpligt heter "Fågelsträcket", med bl.a. oljemålningar,  akvareller och skulpturer av fåglar. De öppnade speciellt för oss, vi kom en timme för tidigt, besöket var ej inplanerat, men passade så bra. Så småningom kom vi fram till den mycket omdiskuterade tomten strax intill Falsterbo museum där det enligt rykten nu beslutats om att bygga andelslägenheter. FNF har motsatt sig bygget och överklagat byggnadslovet. På tomten har tidigare legat "Strandhotellet" som brann ner för många år sedan.

fagelskadare vid mollan


Vi passerade bakom Falsterbo kyrka och fågelstationens logilänga, där det satt några fågelskådare med sina kikare vid den gamla möllan. Det är ju dags för flyttfåglarna att ge sig av söderut. De brukar vila på Falsterbonäset innan de ger sig av, så nu är det julafton för fågelintresserade. Kulturslingan är 5 resp. 7 km lång och vi gick den kortare slingan. Nu ökade vi takten en smula för att hinna med bussen tillbaka till Höllviken kl 12.14.

© Eva Marie Bramsved