Torups bokskog

Vandring 10/2008: 21 maj, Torups bokskog. 11 st. 6 km.

Onsdagen den 21 maj vandrades det i Torups bokskog. För en gångs skull åkte vi bil dit. Det är trots allt ett både snabbare och lättare kommunikationsmedel än bussen. I detta fall hade det varit en hel dagsutflykt med bussen. Så vad gör man? Tar bilen!

PICT0135

En strålande vårdag var det. Allt var utslaget och ramslöken blommade och DOFTADE! Vi stiftade åter bekantskap med jätteväxten som vi såg i Albäck en vår för två år sedan. Senare tog vi reda på namnet, jätteslide eller parkslide, båda lika enorma. De utgör tillsammans med ett tiotal andra växter ett hot mot det vilda i Skåne. De är invandrade men har etablerat sig bofast. Andra växter är välkända björnlokan, tysklönn, palsternacka. pestskråp, snöbär m fl. Jättesliden kan bli tre meter hög och kommer från Japan. Vresrosen är likaså ett sådant hot. Den har nyligen rensats från stränderna vid Skanör.

Ja det var det


Gertrud är en fena på orientering efter många års utflykter med skolbarn. Hon hittar i denna skog som i sin egen ficka. På kartor fanns hennes kontroller inritade. Nu var det bara att med två och två damer omväxlande i täten försöka hitta dem. Det var träd, kullar och stenar. Ibland lätt men ibland lite klurigare. Diskussionens vågor gick höga. Var det hit eller dit, höger eller vänster? Alla var eniga om att göra en lite svårare orientering en annan gång. Det här var kul!Efter många svettiga steg kändes det bra med en fika i gröngräset ute i det öppna landskapet. Här gladdes alla åt solen, fåglarna och kopparormen som glänsande slingrat sig iväg. Den fastnade dock på bild. Bokskogen är full av allt det som vi saknar vid strandvandringarna, grönska, frodighet, enorma träd av olika slag.

Torupsskogen blir kanske ett naturreservat redan nästa år. Vi tycker att det är fantastiskt att ha tillgång till detta stora område. Jag citerar en Malmöbroschyr:

Torups slott i forsommarskrud


"Bokskogen vid Torup har i 200 år varit ett av malmöbornas käraste utflyktsmål. Malmö stad äger godset med Torups slott och ett stort skogsområde. Tillsammans med Yddingesjön och mark som tillhör Skabersjö gods utgör det Torups rekreationsområde. Rekreationsområdet ingår i det sydvästskånska ås- och sjölandskapet som riksdagen ansett vara ett av de tjugofem områden i Sverige som har speciella värden för rekreation och friluftsliv."

© Eva Marie Bramsved