Goda badråd

Här ger livräddningsexpert Pontus Carlsson sina bästa råd till den som plötsligt dras med av vattnet:


1. Bada där havet är som vildast

– Bada på platsen som har störst vågor. Exakt där vågorna bryter som våldsammast och störst - där är det säkrast. Där går vattnet in. Om man får problem där så trycks man in mot stranden. Bada inte där det ser som lugnast ut. Det är oftast där utströmmen startar, och där är det som farligast att bada.


2. Se upp för sidoströmmen

Det finns nästan alltid en dominant vattenriktning vid stranden. Vid ostliga vindar på Österlen så går den söderut. Sidoströmmen är mild, men gör att vi förflyttar oss på ett omedvetet sätt.

– Till slut har du flyttats så mycket att du hamnar i en utström. En rekommendation när du är ute och leker i stora vågor: vänd dig om då och då och ha ett riktmärke på stranden så att du ser att du är kvar på samma plats.


3. Hamnar du i strömmen på en bevakad strand - behåll lugnet

– Behåll lugnet, flyt med och kalla på hjälp. Så kommer det någon ut och hämtar upp dig.

Simma absolut inte mot strömmen.

– Då simmar du till du blir trött. Blir du inte räddad då så drunknar du.

Pontus Carlsson berättar om ett test som utfördes i Australien. Personer med flytväst och GPS sattes ned i en utström.

– Det var bara två stycken på hundra försök där de inte hamnade på stranden igen, genom att bara flyta med strömmen. De åkte ut med utströmmen till en punkt utanför sandbanken. Sedan spolade vågorna in dem igen.


4. Hamnar du i strömmen på en obevakad strand - simma i sidled

– Simma i sidled längs med stranden för att komma upp på en sandbank. Simma i riktning mot de brytande vågorna. Där havet ser som mest våldsamt ut är det som grundast. Då är det en väldigt stor sannolikhet att du kommer på så grunt vatten att du kan gå in.

© Eva Marie Bramsved