Sill & nubbe

Vandring 13/2020: 16 december. Sill & nubbe. 24 deltagare. 6 km.

Man kan säga att dagens vandring är en extra sådan. Vi har aldrig tidigare vandrat så nära inpå jul. Jag tänkte att de flesta ändå är hemma och längtar ut tillsammans nu när vi inte kan träffa nära och kära. Varför inte fira jul med vandrarna med ”Sill & Nubbe”? Tack Ulla för detta tematips!

Kerstin är vår värdinna idag liksom många gånger förut. Hon har en stor trädgård där vi kan mingla utan att komma närmare varann än två meter.

Det är viktigt att vi kan träffas och vara ”tillsammans” enligt Löfvén, vi som känt varann i många år och trivs ihop. Inte ska vi acceptera att isolera oss om vi inte behöver. Det är helt tillåtet att träffas utomhus om vi kan hålla avstånd.

Vi började kl 9.00 på parkeringen vid tennisbanorna på Östersjövägen och parkerade bilarna och cyklarna där. Så gick vi via Gyahusen på cykel- och gångvägar upp till Militärvägen. Den är lång och rak så det var bara att trava på. 

Före kanalen gick vi in i skogen på slingrande stigar och tyckte att det var väldigt fint där. Mörkt och ljust om vartannat. Tittar man åt höger eller vänster medan man går ser man ett fint sceneri av trädstammar som ”rör” på sig på ett fängslande sätt. Nästa gång ska jag försöka filma det om det går.

Värnen från andra världskriget står kvar som minnesmärken från en hemsk tid som våra föräldrar var med om. Nu ser man bara stora kolosser som snart ska bort för ny bebyggelse. 

Som förra gången gick vi i grupper om åtta deltagare tills vi kom till grinden vid stranden in till Keramikerstins trädgård på Boltensternsvägen för att fira vår terminsavslutning. Brasan brann välkomnande och Kerstin hälsade oss likaså välkomna.

Vi satt på bänkar runt den sprakande brasan, i hammocken och vid flera stora bord. Termosar, sillamackor och små flaskor med nubbar dukades fram och vi fick ett ark papper i handen med, inte nubbevisor, utan nu i juletid en sångbar julkalender på danska som Marie-Louise hittat i en tidning.

Vi kände danskt hygge när vi försökte sjunga på danska och skrattade åt skämten i sångverserna ”Julekalender på vers”. Deltagarna överraskade vandringsledaren med förnämlig choklad och mycket annat gott.

Vi tackade Kerstin för gästfriheten och gick hemåt på stranden.

Det var klart väder så vi såg fram emot klockslaget 12.01 då vi skulle få se en flyguppvisning från Falsterbohållet. Fyra Herculesplan från Skaraborgs flygflottilj kom nu traditionsenligt vid juletid i formationen ”julkulan” i ett dån, så var allt över och vi kunde gå till cyklarna och bilarna vid tennisbanorna.

© Eva Marie Bramsved