Evas äpplen

Vandring 3/2015: 11 februari. Evas äpplen. 23 deltagare. 10 km.

PICT2776.JPG - version 2


"Evas äpplen" var Cox Orangeäpplen inhandlade på Annedalsgården, som vi besökte vid förra vandringen. "Evas äppeljuice" var pressad på trädgårdens äpplen förra sommaren. Den fryser man och tar fram vid lämpliga tillfällen, som det här. Dagens gröda är alltså ÄPPLE. 
Äpplet innehåller C-vitamin och många andra vitaminer och mineraler. "An apple a day keeps the doctor away", säger man i USA och England. Ett annat gammalt ordspråk lyder: ”To eat an apple before bed will make the doctor beg for his bread”. I Sverige säger man: "Ett äpple om dagen är bra för magen". Ät hela äpplet med skalet på så får du i dig alla nyttigheter.

P1160679


Vandringen började vid biblioteket i Höllviken och fortsatte längs Hjeltska promenaden till kanalen. Vi har visat skulpturerna stor uppmärksamhet vid tidigare vandringar så de fick nu endast utgöra en kulturell bakgrund till vår långa rad av vandrare.

P1200739
Det blåste åtskilliga sekundmeter som nästan alltid i våra trakter, så vi valde att ta kanalskogens stig, där det förstås var helt lugnt. Det här skogspartiet är faktiskt ett veritabelt militärmuseum med mängder av tankshinder och skyttevärn. Varför finns det inte upplysningsskyltar om dess intressanta historia? De som inte bor på Näset har ju ingen aning om varför de finns här. Läs mer på dessa länkar:

Falsterbokanalen    På krigsstigenNere på sandstranden vid bastun träffade vi på en modig vinterbadare som tyvärr inte ville vara med på bild. "Varje dag en promenad hit och sedan ett dopp", sa hon. Utan bastu!

P1200747


Som många väntat sig öppnades nu en grind till keramikern Kerstins härliga trädgård. Här kunde vi fika och äta äpplen. Juicen var nog en aning syrlig men sprudlade av C-vitaminer. Kerstins keramik är värd ett längre besök än vi kunde åstadkomma idag. Hon önskade oss välkomna åter.

P1200757
Så fortsatte vi på stranden till Kämpinge, Hans Levins väg, Kämpinge kyrkplats till Norrjevägen med dess gulkvistiga pilar och kom så småningom till Stora Hammars mölla. En stig längs östra utkanten av Höllviken med lerjorden på höger hand förde oss genom villakvarteren ända till bibliska trädgården vid Stora Hammars kyrka.

P1200762
Där förevigade vi oss, halva styrkan, framför paradisets äppelträd. Den andra hälften av oss var redan på väg tillbaka till dagens startpunkt. Så är det när man går en rundvandring. Då vet alla vart man ska och sticker iväg. Annars stannar man exemplariskt och inväntar "svansen" på ledet. Nu fann vi varandra ändå redan vid Toppen och gick tillsammans till biblioteket.

© Eva Marie Bramsved