Håslövs mölla

Vandring 4/2007: 14 mars, Folktandvården – Håslövs mölla – Rängs kyrka. 12 deltagare. 10 km (alt. 14 km).

Vi började gå från folktandvården klockan 8.30. Vi var 12 stycken. Vi hälsade Eva N. välkommen som gäst. Det var soligt men blåsigt. I början hade vi vinden i ryggen. Först gick vi genom bostadsområdet Sandeplan. Där såg vi tre plataner som planterats på ett av "torgen". Det skulle vara roligt att veta om man planterat plataner på fler ställen eller om man experimenterat med andra exotiska träd. Det kan vi lätt utröna genom att gå runt och titta när träden slagit ut. Platanens blad liknar lönnblad. Stammens släta bark flagnar av vilket ger stammen ljust gröngula fläckar. Det växer stora ståtliga exemplar framför konserthuset i Malmö. Studera dem där!

En buske som redan blommade var hasseln. Blomman är mindre än de flesta blommor. Man får gå mycket nära för att beundra den. Den är verkligen beundransvärd. Röd med många flikar. Ser ut som en "pussmun". Hängena dallrade ljusgult och i mängder. Sällan är hasseln så lätt igenkännbar som nu tidigt på våren. Senare är den mer anonym. Fast ni vet väl att bladens ludd är len som en barnkind, till skillnad från almens, som är sträv som farfars haka. (Mullekunskaper!) En annan buske översållad av blommor var körsbärskornellen. Tack Åsa för det namnet! Cornus mas. Den har gula blommor.

Det gäller att kunna njuta av det man ser där man finns. Det gjorde vi. Vi såg ut vida över slätten. Överallt stack det upp silhuetter av kyrkor (5 st), möllor (2 st), gårdar och träd. Vi gick förbi Fridhems gård. Där hade man uppenbarligen långväga besök. Den sydafrikanska flaggan var hissad. En alm var nyfälld och låg utsträckt i en bädd av vintergäck.

PICT6780

Vi såg i fjärran Håslövs mölla och strax bakom den låg kyrkan. Synen utgjorde en vacker bild som jag förevigade. Det var just i möllan som vi skulle fika. Halvvägs var vi komna vid detta tillfälle. Möllan är ett utmärkt mål för cykelfärder. Får man dessutom som vi tillgång till möllans inre är det en stor förmån. För att inte väcka avund hos dem som inte var med talar jag inte om vad som väntade oss där inne! Fast nu väcker jag kanske nyfikenheten i stället? Vad väntade? Jo, nu kan det avslöjas. Champagne (=sekt), oliver och jordnötter. Varför denna fest? Jo, jag fyllde år och ville överraska deltagarna. De blev verkligen överraskade. Efter skålandet fikade vi på det lite enklare sätt som vi vant oss vid, kaffe och mackor. Då hittade vi en plats i lä för vinden vid möllans fot. Det finns fyra sidor av möllan så jag skulle vilja påstå att det alltid finns lä vid den.

"Möllan är en tvåvånings stubbamölla byggd 1758. Kvarnverket utgörs av en tiospanns kvarnsten. Kvarnen är byggd så att det endast behövs en man att sköta den. Möllan togs ur bruk 1940. Den ägs av Skytts Härads Hembygdsförening sedan 1941." (Vellinge kommuns hemsida.)

Sedan återstod lika mycket väg. Vi hade att korsa E6:an hela två gånger. Så var vi på väg tillbaka till utgångspunkten förbi den stora gården Hermanstorp och den vita Rängs kyrka. Nu gick vi i styv motvind, men solen lyste fortfarande. Kyrkan hade en välbehövlig toalett. Somliga avbröt snart färden vid busshållplatsen i Räng, där 182:an hämtade kl 11.23. Resten av truppen gick hela vägen tillbaka. Det blev 10 resp 14 km.

© Eva Marie Bramsved