Tommarp - Trelleborg

Vandring 8/2006: 10 maj, Tommarp – Albäck – Trelleborg. 14 st. 10 km.

I onsdags den 10 maj var vi rekordmånga, 14 deltagare. Det märktes, när vi fyra kämpingebor steg på 9.17-bussen på Stenbocks väg S. Det var högljutt prat och skratt i bussens främre del. Skoj!

Vi steg av i Västra Tommarp och gick nerför allén mellan de två gårdarna i Ståstorp. Från vägen hade vi en vidsträckt utsikt över det helt platta landskapet. Inte mindre än fem kyrktorn stack upp runt horisonten, de i Tommarp, Maglarp (nya och gamla), Trelleborg och Skegrie. I söder såg vi terrasserade backar, som såg misstänkt konstgjorda ut. Kanske vi kan kalla dem Sopberget.

Snart beträdde vi det, väl förklätt i vårskrud. Vita, blommande, underbart doftande buskar omgärdade stigen ner till Albäcksskogen. Skogen är skapad av Torsten Jungbeck år 1924, över vilket han har fått sig en stor minnessten rest. Men mina barndomsminnen från skolutflykterna säger mig att Trelleborg har lagt ner ytterligare arbete på att modernisera skogen och göra den attraktiv för dagens skolbarn och familjer. Även för oss äventyrsvandrare var den intressant. De namngivna träden och buskarna hade skira gröna blad och blommor i varierande färger och former. Svalörten lyste gul i stora mattor.


Under E6:an gick vi säkert i en tunnel och kom ut på järnåldersgravfältet. 45 högar och lika många övervuxna stensättningar var nu bevuxna av tuvor med backsippor. Vandringen fortsatte i rask takt längs stranden till trafikljusen, där vi vek av och gick en bit på Stavstensvägen. Magistergatan ledde oss över ån in i parken Flaningen. Alla dessa platser är mina barndomstrakter, så det var extra trevligt för mig. På de översvämmande åkrarna, Flaningen, åkte vi skridskor under de många åren med stränga vintrar. Nu finns det en fågelsjö där. Roligt att man tagit vara på den fina miljön.


Efter ytterligare en tunnel, den under Hedvägen, kom vi till Goenisses väg. Vem var han månntro? På Tommarpsvägen gick vi till busshållplatsen Svenstorp. Efter en stund kom 12.50-bussen och tog oss till Höllviken. Ca 10 km blev det denna gång.

Nästa gång blir den 24 maj. Njut tills dess av försommaren. I dag blommar rapsen!

© Eva Marie Bramsved