Melsted

Vandring 12/2015: 6 juni. Melsted. 10 deltagare. 8 km.

I år var vi åter på Bornholm, nu med 10 deltagare. Då vandrade vi under 5 dagar hela 70 kilometer. Vi bodde i Gudhjem, utgick därifrån gående eller tog bussen i riktning norrut eller söderut. Det är mycket billigt att åka buss för pensionister. Vår vän på Bornholm, Lis, mötte oss då vi anlände med färjan och försåg oss med klippekort för ca 1.000 kr som skulle räcka alla dagarna, med början idag, lördag.


Första klippen gjordes genast på buss nr 4 till Gudhjem. Där tog vi in på Gudhjem Holiday Center och fördelade oss på de två lägenheterna. Efter en snabb installation uppsökte vi den närbelägna Nettobutiken och inhandlade mat och dryck för en picknick. Genom Gudhjem gick den första färden fram till Oluf Høstmuseet.
Vi fann att ett värdigt besök hos öns store konstnär skulle uppta hela eftermiddagen varför vi i stället dukade upp lunchen på ett bord bland blommande sommargyllen. Oluf Høst hade nog tagit fram paletten för att föreviga detta trevliga motiv. Tio färgstarka kvinnor på picknick i haven. Mätta och nöjda packade vi ihop de tomma burkarna och påsarna för senare miljöriktig sophantering.
Nu styrde vi kosan söderut mot Melsted. Gertrud tog kommandot och visade oss den naturnära klippstigen till platsen där hon en gång mötte sitt livs öde i form av Claus.


Han firade somrarna i Melsted hos föräldrarna. Ödet ville att Gertrud skulle komma dit på cykelsemester vid ett sådant tillfälle.

Upp och ner gick den klippiga vägen längs med havet. Turen bjöd på fina vyer och vackra blommor som fotografen naturligtvis måste föreviga. Tur är väl det, annars glöms de bort. Nu minns vi länge denna första spännande tur på Bornholm.
I Melsted havn vilade vi oss och hoppades på att få en kopp kaffe på hotellet. Men, se det gick inte, det fanns bara för hotellets gäster. Mycket konstigt, tyckte vi, för sommaräsongen hade väl ändå startat? Om några dagar skulle ön översvämmas av tusentals politiker och andra intresserade av Folkemødet, Danmarks svar på svenska Almedalen.

Tillbaka på vårt hotell vidtog en kort paus vid poolen. Undrar om inte Gertrud och Eva Marie först tagit ett dopp i den. Kallt men uppfriskande.

I Gudhjems hamn fanns en trevlig pub med härliga hamburgare, som vi sedan avnjöt.

© Eva Marie Bramsved