Steg och stygn

Vandring 16/2009: 21 oktober, Steg och stygn. 20 st. 9 km.

Äventyret började genast denna dag! Det första vi fick se när vi steg av bussen i Västra Grevie var champinjoner. Säkert 20 stycken. Champinjonen är en ganska säker matsvamp, fastän den kan förväxlas med den mycket giftiga vita flugsvampen. Champinjoner har dock först rosafärgade, sedan bruna skivor på hattens undersida. Vi beklagade att de funna svamparna växte så nära vägen. Annars hade vi plockat dem med oss hem.

P1050718


Västra Grevie var en ny bekantskap för de flesta av oss. Trevliga hus och gårdar kantade vår väg, Vattlevägen, som ledde oss till Södra Åkarps by, som inte alls ligger vid den stora vita kyrkan utan ca 1,5 km öster om densamma. Även här såg vi en mysig liten by med fint boende för bl.a. barnfamiljer. I trädgårdarna blommade fortfarande höstastrarna.P1050715På åkrarna låg mängder av orangea pumpor som snart skulle pryda villaträdgårdarna under den stundande allhelgonatiden. Jag måste nämna att jag åt Kürbissuppe i Tyskland i förra veckan. Jag frågade vad Kürbis betydde. "Halloween" blev svaret! Här kommer förresten ett recept på pumpasoppa:

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14551

P1050732

I Hötofta knackade vi på hos Ingegerd Hansson. Gården heter Ängsåkra. Här väntade oss en överraskning, ja, faktiskt två. Ulla firade sin 50:e gång på "vårt" sätt med bubbel i glasen. Ingegerd visade mängder av sina konstnärliga alster i form av färgglada broderier på ylletyger. Det var stora bonader och små, kuddar och "agedynor", alla försedda med blommor och symboler för olika företeelser, kärlek, tro, arbete mm. Ingegerd har nyligen vunnit ett kulturpris i kommunen och det var hon verkligen värd! Hon leder kurser, som bl.a. Ulla deltar i.


P1050760Yllebroderiet har oftast en mörk botten och på den fri sömnad i regnbågens alla färger. Stygnen heter plattsöm, langettstygn, stjälkstygn och kedjestygn, alla bekanta namn för oss från skolslöjden.
Lite yra i de stickade mössorna gick vi vidare till Arrie, som numera är välbekant för oss. Det var inte så längesen som vi stod och väntade på bussen vid den gamla skolan. Nåja, i dag gick vi vidare till nästa hållplats, för vi kom i god tid och ville röra på oss lite till. Det fick vi göra i Vellinge också under den korta promenaden från centrum till bussen vid Vellinge ängar. Vädret? Visst var det väl lite soligt?

© Eva Marie Bramsved