Näset runt 2 Rådhuset

Vandring 15/2021: 29 september. Näset runt 2 Rådhuset. 17 deltagare. 9 km.

Från Stefans Löfvings hållplats tog vi oss till stättan där vi avslutade förra gången. Vi träffade på ett par kvinnor som var ute och rastade sina husdjur. Det ena djuret var en minihund och de andra två var dito hästar. Vi berättade vart vi var på väg. Då fick vi tipset att fika vid Anders Steens sommarhus längst ute på udden. Det var en släkting, tydligen. Ja, tack!

 Nu gick vi ut på Knösen, som vi gjort många gånger tidigare. På strandängen rastade tusentals fåglar av okänd sort. Jag visste vad som skulle hända när vi passerade, så jag tog en bild före och en efter. Så här fint blev det!

En stolt fjällskivling var också värd en bild.

Rundade sedan toppen av Knösen utan att fika vid Anders Steens stuga som vi tänkt. Alla bara travade på, så jag hade inte en chans att få stopp på ledet.

De vita korna som gick och betade framför oss vid Svanrevet sprang iväg utan att vi gjorde något alls. Fast vissa av oss hade nog ändå en väldig respekt för de stora djuren men inte Tina.

Det var inte bara kor som vi bekantade oss med utan även med många får fast på behörigt avstånd denna gång.

Vid kullen med Skanörs slottsruin tog vi en lång paus med fika i solskenet. Utsikten därifrån var hänförande i det klara vädret. År 2005 satt vi också här i bistert vinterväder, sex stycken nybörjare i Äventyrsvandrarna, som inte hade en aning om att vi nu år 2021 skulle sitta här igen, åtskilligt fler deltagare med tusentals mil i benen, ja, det är redan ett och ett halvt varv kring jordklotet som vi samlat på oss. Hur länge kan vi månne hålla på?

Karin smög iväg i förväg och öppnade Skanörs rådhus, så vi andra hade bara att gå in och inspektera det gamla huset, förvånade och överraskade över den fina invitationen. Fantastiskt intressant! Det finns mycket att berätta om detta hus. Jag citerar ett stycke från Wikipedia: ”Rådhuset vilar på grundstenar som grävts upp från ruinerna efter Skanörs borg. Hösten 1774 var frågan uppe när borgarna ämnade påbörja stenbrytningen. Dessa ville dock inte göra arbetet gratis. Borgarna tvingades dock att under högljudda protester utföra stenhämtningen.”

Nu blev det ändrade planer. Tiden sprang ifrån oss, så vi gick genom den gamla delen av Skanör kors och tvärs i all hast för att hinna med den planerade bussen vid Stefan Löfving. Han börjar bli en god gammal vän.

Han var fänrik i svenska armén under Karl XII. Han kommenderades bl.a. till Åland som nyligen erövrats av Ryssland.  Han vandrade över isen i februari månad. Löfving var spion eller som det hette på den tiden, kunskapare och partigängare. Uppdraget på Åland var att utröna ryssarnas planer inför sommaren. Men vilken anknytning har han till Skanör?

© Eva Marie Bramsved