Högvatten

Vandring 13/2014: 27 augusti. Högvatten. 19 deltagare. 10 km.

P1190938Från N Vånggatans hållplats i Falsterbo är det inte långt till naturen. Man är faktiskt redan där. Falsterbo Stadspark är väl naturen? Solsken, gröna träd med upplysande skyltar, vad kan man mer begära?

P1040955_2Ganska snart var vi mitt i den ljuvligast blommande ljungen. Ingen bild i världen gör rättvisa åt den lila färgen som omringade oss. Men vänta lite, jag har en gammal närbild av en ljungblomma. En sådan hann jag inte ta idag. Då måste först jag lägga mig på knä, ställa in kameran och luta mig 5 cm från blomman, knäppa bilden, resa mig upp och springa ikapp gruppen som under tiden hunnit ofattbart långt. Men här en gammal bild.

P1190946
En lång gångbro tog oss till stranden. Där vid lika ljuvligt blommande strandastrar fann vi en skyddad vrå att sitta ner och njuta av vårt medhavda kaffe. Triften stod där också lika lila som de andra blommorna vi hittills sett.
Det var utlovat vadning över det 200 meter långa sundet från Ängsnäset till Ljunghusen. Jag var sträng för idag var det ovanligt högt vattenstånd och jag måste avråda vadandet. Det är förstås möjligt att prova om det går och återvända ifall vi tycker det verkar för riskabelt. Då är det en bra bit att gå tillbaka, först i vattnet och sedan på den långa smala reveln till fastlandet. Det får vi göra nästa gång för vi kan inte missa den spännande vadningen en gång till. Många blev så besvikna. 40 cm över normalvattenståndet var det just nu. Från lårhöjd till brösthöjd är ganska mycket när man går med packningen på huvudet. Utan packning kan man simma. Nästa gång alltså! Jag lovar!

P1190973


I stället blev det en repris på vandringen över Skanörs Ljung från i maj månad. Korna var lika utstuderat ointresserade av oss som förra gången. En liten kalv tittade dock nyfiket på oss. Det är nog inte så många vandrare här så här års. Många golfspelare mötte vi snart när vi gick över Ljunghusens golfbana. Här klättrar vi in på den.

P1190978
Vi fortsatte längs stranden och badhytterna. Finns det vitare sand nånstans i världen än här? Av med skor och strumpor och bara njut. Snart är sommaren förbi. (Vi visste då inte att den enligt meterologiska mått skulle vara in i november. Sommar är det om dygnsmedeltemperaturen fem dagar i rad är över 10 grader.)

P1190981

Vid Falsterbokanalens sydvästra del byggs det nu en stor anläggning som ska bli ett SPA. Det ska stå färdigt i december. Då kommer man att kunna bada och kanske sola hela året. God mat utlovas också.

P1190982

Vi mötte en fågelskådare som var ända från Halmstad. Han hade kommit för kungsörnens skull men var också begeistrad över andra fåglar som han sett idag. Han berättade om vindriktningar och fågelsträck på en pedagogiskt sätt, så att man förstod varför han placerade sig här idag och inte vid Falsterbo camping där alla andra vanligtvis står med sina gigantiska kikare.Han var nog inte lika entusiastisk över den pågående broöppningen som på sin tid Kurt Olsson. Minns ni hur har sprang fram och tillbaka på bron och rapporterade om den stora händelsen "mitt i verkligheten i Sverige"? Det var humor det!

När bron släppt igenom båtarna och sänkts ner igen var vi de första som passerade över den. I Höllviken fanns bussar och cyklar som tog oss hem. Det var bra idag fastän vi var många som gärna tagit oss ett bad i det djupa vattnet.

© Eva Marie Bramsved