𝛑-dagen

Vandring 3/2018: 14 mars. π-dagen. 22 deltagare. 8 km.

TĂ€nk att jag ska vandra idag pĂ„ min födelsedag! Men jag tĂ€nker inte fira mig utan π , 3,14. Sedan 1988 firas π denna dag i USA. Snart kanske allmĂ€nt i Sverige ocksĂ„. NationalkommittĂ©n för matematik, en underavdelning till Kungliga Vetenskapsakademien, beslöt vid sitt möte i mars 2013 att driva utvecklingen av π-dagen mot en nationell Matematikens dag. Syftet Ă€r att skapa en dag dĂ„ matematikenoch dess betydelse - bĂ„de inom forskningen och i samhĂ€llet - synliggörs i mĂ„nga olika former och sammanhang. Hur skulle jag nu kunna synliggöra π? Jo, jag kom pĂ„ det. Baka en tĂ„rta och skriva ett π-tecken mitt pĂ„ den.

Jag hade redan bestÀmt vandringsstrÀckan. Börja vid Strandbadens hÄllplats, gÄ till Falsterbohus slottsruin, vidare till kapellet, lÀngs golfbanan till Flommens golfklubb, lÀngs banvallen till Skanörs centrum. Om tid fanns genom stadsparken till Hagarondellens hÄllplats.

Varför inte göra en ”kunglig” tĂ„rta och bjuda pĂ„ den vid slottsruinen. NĂ„got kungligare finns vĂ€l inte i Falsterbo? Sagt och gjort, det blev en prinstĂ„rta med drottningsylt. Drottningen pĂ„ platsen var ju Margareta och prinsen hennes son Olof som hĂ€r drabbades av en sjukdom som tog hans liv. Året var 1387.
Vi tog alltsÄ bussen till Strandbaden i Falsterbo och började vandringen vÀsterut. De kulörta ramarna fanns kvar, om Àn nÄgot skamfilade. De utgör en trevlig sysselsÀttning för bÄde barn och vuxna. Leta upp dem efter kartan, titta ut genom dem och fundera pÄ uppgifterna pÄ skyltarna. Vi hade redan roat oss med detta sÄ vi skyndade vidare till den lilla dammen. Man har anlagt denna för att frÀmja djurlivet.


”HĂ€r har naturum i Falsterbo och Vellinge kommun anlagt en damm för att gynna vattenlevande vĂ€xter och djur. Dammen Ă€r som djupast 0,7 m och vattenstĂ„ndet kommer att variera nĂ„got över Ă„ret. Eftersom vattnet i dammen Ă€r sötvatten kan den fungera som barnkammare till olika insekter sĂ„som trollslĂ€ndor och dykarbaggar men Ă€ven till olika sorters groddjur. StillastĂ„ende smĂ„vatten Ă€r en förutsĂ€ttning för mĂ„nga av ovanstĂ„ende djurs överlevnad och förökning. TyvĂ€rr Ă€r den hĂ€r typen av vatten en bristvara, speciellt hĂ€r pĂ„ NĂ€set.”SÄ gick vi ner till stranden i det fina vÀdret. Vid lÄnga bryggan med de fastspikade trÀtofflorna (den historien kÀnner ni vÀl till?) stod tvÄ fÄgelfotografer. Vi bad dem att ta en bild av oss ute pÄ bryggan, vi vill ju gÀrna förevigas nÄgon gÄng alla pÄ en och samma bild.

Vi drog oss upp dÀrifrÄn nÀr vi nÀrmade oss badhytterna framför Falsterbohus lÀgenhetshotell eller vad man kan kalla det. Det var tidigare ett riktigt hotell med restaurang, varifrÄn flera av oss har trevliga minnen.


Bland de sandiga kullarna fann vi platser i lÀ för den trots allt kyliga marsvinden, dÀr vi kunde intaga den obligatoriska lilla mÄltiden.


Nu var det inte lÄngt till den restaurerade slottsruinen. DÀr stod Hans-Ove med prinstÄrtorna, en överraskning för alla (utom mig). Redan mÀtta efter fikat kunde vi ÀndÄ pressa ner en tÄrtbit.
π-et sparade jag tills jag kom hem. Det finns mycket att sĂ€ga om π. Det enda jag nĂ€mnde var cirkelns omkrets och yta uttryckta med π. Nu var det fĂ€rdigfirat och fĂ€rden gick vidare pĂ„ Margaretas vĂ€g och Danska kyrkostrĂ€tet.

HÀr lÄg en gÄng danska kyrkan, Ecclesia Danica, i anslutning till de danska fiskelÀgena i Falsterbo. Ruindelar lÀr fortfarande finnas kvar, Ätminstone inuti grÀskullarna. Kapellet var cirka 14x8 meter. Vid en undersökning pÄ 1880-talet fann man murar och mynt frÄn 1200-talet.

Anita och Christina letade efter murrester och kom tillbaka och meddelade glatt att sÄdana fanns lÀngre bort. HÀr Àr det som de sÄg. Matsmedeltid skriver sÄ hÀr om platsen.


Vi steg in pÄ golfbanan och gick i kanten utan att störa golfspelarna.


Vi sÄg flera vackra tÄngvallar. De finns kvar Àn idag och skulle kanske vara mer motiverade att bygga nu nÀr havsnivÄn befaras stiga. Material till nya och högre tÄngvallar finns det gott om pÄ strÀnderna. Om alla hjÀlptes Ät med grepar och hinkar skulle NÀset snart vara inhÀgnat. TÄngen ska dock uteslutande vara bandtÄng, som inte multnar efter nÄgra Är.

Flommens golfklubbs restaurang öppnar om nÄgra dagar. Tills dess fÄr vi nöja oss med att skratta Ät de lustiga minipiltrÀden som nyligen hamlats. De ser ut som rymdvarelser pÄ marsch eller vad?
För en gÄngs skull valde vi inte att gÄ vidare pÄ KÀrleksstigen utan pÄ den bredare banvallen dÀr jÀrnvÀgen en gÄng gick frÄn Skanör till Falsterbo. Vilken fin utsikt tÄgresenÀrerna hade mot de sanka Àngarna med de lustiga grÀsbubblorna! Badhytterna fanns kanske inte dÄ men nu utgör de ett pittoreskt inslag.

NÀr vi kom till Skanörs centrum anlÀnde en buss nr 300 precis lagom för att plocka upp nÄgra vandrare som hade fÄtt tillrÀckligt med spring i benen. NÄja, motion i alla fall. Vi andra gick in i stadsparken Ànda till Hagas hÄllplats. Den bussen fick vi emellertid vÀnta pÄ en stund.

© Eva Marie Bramsved