Uppåt väggarna

Vandring 16/2012: 10 oktober. Uppåt väggarna. 21 deltagare. 10 km.

P1150960


Vi tog bussen från Höllviken till Skåre och Tivolihusen. Därifrån är det inte långt till Skansgården och vår käre gamle bekant, Nisse. Han tog emot oss med hund och bössa och en nyss skjuten beckasin. Nej, kråka var det förstås, som hunden lydigt apporterat.

P1150975
Vi blev inbjudna i hans hem, tog mangrant av oss de leriga kängorna och tassade in i den gamla gården. Här fick vi se fina minnen från förr, de mest fantastiska väggmålningar gjorda av en gåramålare som bemålat gårdens väggar mot mat och logi. Denne konstnär hette kanske Nils Målare eller Grynmalarepågen. Det finns åtskilliga sådana målningar i gårdarna i trakten. Vår Skårebo, Agneta har fotograferat många av dem till boken Skåre - då och nu. Motiven kunde vara  stadsvyer, slott, österländska landskap, mm.


Jag nämner Grynmalarepågen, för honom vet vi ganska mycket om och lite av hans historia vill jag återge här. Hans Janstad har i ovanstående bok skrivit om hans dramatiska liv. Han var son till en, ja, just det, en mjölnare från St Slågarp. Blev tidigt utauktionerad till lägstbjudande. Hade en konstnärlig talang och hankade sig fram och fick mat och snus. Drömmen var att komma till Köpenhamn och få utbildning. Man tror att han försökte ta sig dit en vinterdag över isen. Han kom antagligen inte fram. Ingen såg honom mer. Han blev 43 år.

P1150983Vi sade tack och adjö till Nisse och gick vidare förbi hans fantastiska odlingar med blomkål i alla färger. Tänk er en gratäng med grönsaker av olika slag och en lila bukett blomkål i mitten!

P1150995

Så kom vi till Maglarps gamla skola som nu är en lanthandel. Där möttes vi av James, som bor där tillsammans med sin familj. Byggnaderna var skola mellan 1877 och 1983. Makarna driver en 1900-talsaffär i lokalerna.

P1150988

Vi välkomnades in för att se på alla antikviteter som kanske ännu inte uppnått den rätta åldern för att kallas antika. Det var trevligt för oss att känna igen föremål från barndomen. Det var ofta mycket vackra saker som man använde i hushållet.

Bild 2Nu vände vi tillbaka till kusten och Skåre. Agneta bjöd in oss i sin trädgård. Där väntade maken Anders med förkläde och goda drycker och läckert tilltugg.

Bild 1


Agneta har till sin förvåning uppnått 50-strecket i deltagarlistan. Tack för denna stund!
Hösten är här. Sockerbetorna upptagna, gässen och kalkonerna oventande om snar slakt. Klicka på startknappen på filmen så hör ni gässens klagan.

P1160007Men nu väntade långvandringen i rask takt. Till Sjöhults gård, Maglarps gamla kyrka och Albäcksborg.

P1160019


Vi inspekterade den nya sträckningen av Hedvägen som ansluter till Maglarpsrondellen. Slutligen var vi vid Stavstensuddes busshållplats där bussen snart hämtade upp oss.

© Eva Marie Bramsved