Beddinge - Abbekås

Vandring 12/2008: 27 augusti, Beddinge -Abbekås. 10 st. 14 km.

Vi var tio tappra som i tre bilar åkte till Beddinge för årets sommarvandring. Uppslutningen av "gubbar" var inte så stor, men de två som kom med hälsades hjärtligt välkomna.

Vädret var inte så bra på morgonen, men med den förträffliga rapporteringen på Danmarks meteorologiska instituts hemsida kunde vi konstatera att det regnande molnet skulle försvinna inom en timme. Det gjorde det också. Vi hade uppehållsväder under hela vandringen, om man inte räknar med lite smått som föll då och då. Bara bra för huden, var det någon som sa.

Vi parkerade hos Fiskboden och passade på att köpa med oss varmrökt lax till lunchpausen. För säkerhets skull inträffade den ganska snart. Fisken smakade härligt tillsammans med bullar och sallad. Alla delade generöst med sig av medhavda delikatesser.

PICT1461Vi följde stranden på stigar och ängar. Villorna var många i början, när vi gick längs den långa bebyggelsen i Beddingestrand och Skateholm. I mysiga Hörte hamn fanns det bord och bänkar som fick se oss ta fram termosarna och nya bullar. Historieberättarna drog några vitsar och så var det uppbrott.


PICT1502Uppe igen vid vägen beundrade vi ruinen som inte är en ruin. Kul påhitt av godsägaren Wallis på Dybeck! Den fyllde 100 år förra året. Men det fanns en gång en riktig ruin på platsen. Det har Linné rapporterat om på sin skånska resa 1749. Det var resterna av ett magasin från Hansatiden.PICT1507


Nu blev det problem. Kusten var mycket ogästvänlig och vandrarna fick promenera på landsvägen flera hundra meter. Bitvis tog vi en sväng ner mot havet men fick snart återvända till vägen. När vi hade Abbekås i sikte gick vi längs odlingen ner till havet igen och kunde ta oss nästan ända fram till hamnen. Men där fanns taggtråd som motade oss.
Vid busshållplatsen försökte några stretcha ut de ömmande musklerna till glada skratt från de andra. Vi återvände med buss till Beddinge. Det tog 15 minuter! En hel dags vandring på 14 kilometer tar 15 minuter med buss! Åter vid Fiskboden passade vi på att köpa med oss färsk fisk till kvällen. Är det mer än jag som hade träningsvärk på torsdagen?

© Eva Marie Bramsved