Ljunghusen - Strandbaden

Vandring 12/2006: 30 aug, Ljunghusen – Ängsnäset – Strandbaden. 13 st. 8 km.


Vi började höstens vandringar i onsdags i Ljunghusen. På Trastvägen bor Rigmor och hennes man Per. Vi tittade in hos dem för att beundra Sveriges största rhododendron. Den är 70 meter i omkrets och en enda planta. Över 200 kvadratmeter. De har ändå beskurit den flera gånger. Den var verkligen imponerande.
Ute på Skanörs Ljung kunde vi se massor av klockgentiana, ljung och klockljung. Och miljoner myggor. Som vi jagade upp när vi gick i den höga ljungvegetationen på jakt efter synliga spår efter det som kallas Skyttsie Hage, en historisk bebyggelse från olika epoker. Men ... myggen avskräckte åtminstone mig och spåren låg väl dolda, så ... vi traskade vidare.

Förbi golfbanan ut på stranden, ut på den östra reveln. När den tog slut tog vi av skorna och kavlade upp långbyxorna. Somliga tog av dem och andra hade baddräkt och passade på att ta ett dopp. Nu vidtog en vadning som för 10 av de 13 deltagarna var en ny upplevelse, dvs. att vada just där, mellan de två revlarna på Ängsnäset. Vadningen gick via en liten ö i mitten av sundet. Jag tyckte det var jättekul. Man ska ju varje dag göra något som man aldrig gjort förut, så nu var denna dagen räddad!

Kaffestunden var redan avklarad. Man ska äta innan man vadar, åtminstone när man går i fjällen för vadningarna där är ibland riskabla. Då ska man vara mätt och nöjd. Det här vadet var förstås inte ett dugg farligt. Vattnet var varmt och gick inte längre upp än till stjärten.

Nu väntade bara vandringen på den västra reveln förbi skjutbanan, in i skogen till Strandbadens ändbusshållplats och bussfärden hem. Ca 8 km.

© Eva Marie Bramsved