Kalkbrottet

Vandring 14/2012: 12 september. Kalkbrottet. 21 deltagare. 8 km.

Överraskningarnas dag! Fyra av våra äventyrsvandrare har idag deltagit hela 100 gånger vardera. Det ville de fira med en vandring som ingen visste på förhand, inte ens ledaren, dvs jag själv. Det var bara att följa med. Buss 300 till Hyllie. Därefter buss 33 mot Limhamn. Avstigning. Kort vandring. Nu kunde vi gissa. Kalkbrottet i Limhamn!

P1150752


En guide väntade oss där. Massor av jätteintressant information kom oss till del, nästan mer än man kunde smälta. Jag antecknade flitigt men kan knappt tyda kråkfötterna nu. Man bröt kalk här för tillverkning av cement under 130 år fram till år 1994. Det är norra Europas största dagbrott, hela 1 km² stort och 65 meter djupt. Det skulle snabbt vattenfyllas om man inte ständigt pumpade ut grundvattnet.

250px-Corcovado_statue01_2005-03-14
Vem har inte hört talas om Limhamns-Jesus? Inte den enorma Kristusstatyn i Rio de Janeiro men väl fundamentet till densamma som göts av cement från Limhamn. Jag plankar en bild från nätet. Statyn är 38 meter hög och berget 700 meter.

P1150771

Kalkbrottet blev naturreservat 2011 på grund av de höga naturvärdena. Växtzonen här nere i djupet är lägre/mildare än ovanför. Den varmare miljön lockar till sig växter och djur som inte finns någon annanstans i Sverige. Nu väntar vi på att platsen ska bli tillgänglig för allmänheten på ett säkert sätt. Vill du veta mer så finns det massor av fakta och bilder på olika ställen på internet.

P1150792
Tack nu för allting! Uppstigning och farväl till guiden. Nu gick vi in i Hammars park. Fikastund väntade i solskenet med oss sittande i en cirkelrund formation. Mysigt och alla kunde tala med alla.
Snart hittade vi tillbaka till bussen som tog oss till Hyllie och Höllviken.

Tack alla 100-vandrare för en fantastiskt intressant dag i kalkbrottets unika miljö! Gertrud, Gussi, Inga-Lill och Lena.

© Eva Marie Bramsved