Getingar och jägare

Vandring 16/2013: 25 september. Getingar och jägare. 26 deltagare. 11 km.

Vid Storvägen stod Ljunghusens och Skanörs vandrare och väntade på Höllvikenvandrarna som kom med bussen. Vi gav oss tillsammans ut på banvallen som förträffligt bilfritt förbinder Ljunghusen med Skanör. Vägen är lång och rak men inte alls tråkig.

P1170877

Denna gång såg vi någonting där som ingen av oss sett förut - ett väldigt stort getingbo i en trädklyka. Vi vågade inte gå nära nog för att studera getingarna, så vi vet inte vilken sort de tillhör. Men boet var anledning till ett angenämt möte längre fram.

P1170880
En böss- och hundförsedd man väntade på oss för att fråga om vi sett getingboet. Jo då! Sedan fick vi många trevliga jakthistorier till livs.

P1170882

Framme i Skanör väntade Pilgrimsvandrarna på oss. Vi hade blivit lite försenade på grund av getingar och jägare. Så gick vi hela sällskapet på ca 35 man in i det nybyggda området Skanörs Vångar under Eva Lindbergs guidning. Vi stod stumma av häpnad över att området redan var så bebyggt.

P1170886
Nu ville vi fika vid en vall. Varning för hundlortar, sa Eva, själv hundägare. Vi blundade för alla lortarna och fann en någorlunda ren plats. Hur kan man låta hundar förorena så stort och fult? Ägarna blundar nog ännu mer än vi gjorde. Det man inte ser, det behöver man inte skämmas för. Ligger det en lort kan man lika gärna tillåta en till, och så vidare. Skärpning!!

P1170888
Monika skålar för Skåne men inte i Skåne utan i äppelmust från min trädgård.

Alltid när vi går förbi nya kyrkogården i Skanör tar vi en högtidlig runda och finner stillheten. Nu var det en ny begravningsform som intresserade oss. Askgravlunden, som inte är lika anonym som minneslunden. Den har kommit till stånd genom en stor donation till församlingen.

P1170891


Nu närmade vi oss kullen med Skanörs slottsruin och fick en härlig utsikt över ängarna, stranden och Öresund. I fjärran hägrade Köpenhamn. Vi kan nu bocka av en ny höjd i vårt protokoll över höjdpunkter i Vellinge kommun.

P1170896


Via Slottsstigen och Borgmästarestigen kom vi sedan till badhytterna, hamnen och vidare till busshållplatsen i Skanörs centrum.

P1170904


Vi lyfter på hatten för det fina nyrenoverade biblioteket som fick en snabbvisit i väntan på bussen.

© Eva Marie Bramsved