Torups bokskog

Vandring 9/2012: 9 maj. Torups bokskog. 18 deltagare. 7 km.

P1140864


Dagens mål var Torups bokskog och en efterlängtad skogsvandring efter alla kuster och slätter i vår närmiljö. Dagen var bra vald för att njuta av skogens vackra ljus i boken ljusgröna kronor. Örterna på marken stod också i sin allra bästa blomsterprakt, hela tjugo arter. Titta på några av dem i bildspelet.

P1140854
I mer än 400 år har Torups slott sett nya ägare och epoker komma och gå. Det finns många spännande levnadsöden att berätta. Vi började med Ameliden, en lekstuga där slottets flickor fick öva sig på sina husliga kunskaper, främst pannkaksbak. Amelie Coyet var den första av dem. Tiden är början av 1900-talet. På väggen är följande dikt målad:
I AMELIDEN AMELIE SITTER
OCH
 LYSSNAR TILL SKOGSUS OCH FOGELKVITTER
OCH
 SER HUR SOM TIDEN - DEN UNDERLIGA TIDEN
FÅR
 ROSORNA ATT KLÄNGA SIG HÖGT OM AMELIDEN
VINTER
 OCH VÅR OCH SOMMAR SKIFTA
BOKARNAS
 GRENAR HVISKA OCH VIFTA
AMELIE
 UPP SINA ÖGON SLÅR
OCH
 LER EMOT SOL OCH MÅNE
ALLT
 BÄTTRE OCH BÄTTRE HON LÄR SIG FÖRSTÅ
ATT
 ÄLSKA SITT SKÅNE

P1140856I humlegården han man planterat 150 stänger. Målet är att återskapa gångna tiders utseende på trädgården. Humlet kan bli flera meter högt på ett år. "Kottarna" användes i ölbryggningen.

P1140850

År 1970 köpte Malmö stad 1500-talsslottet och bokskogen. Tidigare ägaren fick besittningsrätt ända till 2035. Just i förra veckan flyttade hon emellertid och överlämnade alltsammans till kommunen. Konstverket framför byggnaden heter Reeling walls av glaskonstnären Danny Lane. Det installerades vid millennieskiftet och är den andra av två millennieskupturer i Torup. Vi skall minsann leta reda på den från 1900.

P1140861
Efter fikastunden bland stojande barn gick vi till platsen för det gamla sågverket. Det drevs i början med vattenkraft. Då måste det ha varit mer sprutt på vattnet än det var idag. Stilla flyter bäcken nu.

P1140863

Vana skogsvandrare och orienterare i vår grupp ledde oss hit och dit på de många stigarna i skogen. De hittade som i sin egen ficka. Jag kunde koppla av. Framme vid bilarna på Lyckestigens parkeringsplats sade vi hej då.

© Eva Marie Bramsved