Elsas hundrade gång

Vandring 16/2011: 12 oktober. Elsas 100:e gång. 17 deltagare. 5 km.

P1120773


I onsdags blåste det så mycket att vi i sista stund ändrade riktning på vandringen. Vi började som planerat i Skåre, där vi åter fick fin guidning i det fina fiskeläget. Agneta har nu mycket mer att berätta efter ännu en bok, Skåre - då och nu. Hon visade oss fiskelägets äldsta hus och berättade om "breplasserna", där fiskegarnen förr breddes ut till tork. Husen är i de flesta fallen mycket pietetsfullt underhållna. Skåre har blivit en klenod på sydkusten.


En bild i boken hade anknytning till mig, om än en ytterst liten sådan. Min far hade en dag cyklat från Trelleborg till Skåre och blivit behjälplig med att laga en cykelpunktering. Som tack fick han äran att ta ett foto av Skåreborna framför Bernhard Lindgrens affär. Min fars cykel är med på ett hörn! Se sidan 201. En större anknytning är att min mors oljemålning av en fiskargubbe finns på sidan 151.

Vi fick veta att Karl XII inte alls landsteg vid Stavstensmonumentet utan precis här - i Skåre. Nu vände vi österut med den starka vinden som ett skönt stöd i ryggen. Den västra vägen skulle ha lett oss till Kämpinge. Nu hittade vi på en annan vandring. 

P1120785


Vi vandrade alltså med vinden i ryggen över skansarna till Nisses damm, där vi intog vårt kaffe. Vidare ner till stranden förbi de konstiga nergrävda byggnaderna. Det var en gång svartbyggen som fått tvångsrivas, varpå man istället grävde ner husen i sanden. Ja, vackra är de inte! Men havsnära.

P1010006

Vid fotbollsplanen tänkte vi gå på jakt efter praktnejlikan, men fann den inte. Den var förmodligen överblommad nu. Bilden jag tog av den för tre år sedan togs dock just i oktober. Det var den allra första bilden med min nya kamera. Den är verkligen praktfull.

P1120798


Bussen till Kämpinge gick från Tivolihusen. Färden fortsatte till fiskeläget - och till Elsas trädgård. Där väntade blommande rosor, flaggan i topp och två hjälpsamma herrar med en festmåltid för att fira Elsas 100:e vandring. Grillad korv och öl - det är väl fest? Har månne Elsa hittat på ett nytt sätt att fira? Ja, varför inte? De flesta gick nu vidare till Höllviken. Alla utom Elsa, hon var ju redan hemma. Tack för en festlig överraskning!

© Eva Marie Bramsved