Dalköpinge ängar

Vandring 11/2008: 4 juni, Dalköpinge ängar. 16 st. 7 km.

Så var det dags för en reprisvandring, den som har som huvudmål orkidéerna på Dalköpinge ängar. Vindriktningen avgjorde vandringsriktningen, från Gislöv till Trelleborg, samma som vinden. Vi tog buss 182 till Trelleborg och buss nummer 3 till Gislöv.

PICT0258

Vi hann stifta bekantskap med Trelleborgs stadspark och Gislövs Läges bykärna innan vi återsåg de rara blommorna. De är ofattbart stora och kraftiga. Det är ett under att den betande boskapen inte trampar ner dem. Förklara det den som kan! Den tidigaste arten på ängarna är majnycklar, senare kommer ängsnycklar, så man har hela juni på sig att beundra. Monica hade påpassligt tagit med sin lupp, så blommornas skönhet uppenbarades i förstoring. Majnycklarna känns igen på de fläckiga bladen.


PICT0361


Många andra fina växter finns på ängarna. Sällsynta spjutskråp till exempel. Den hade blommat färdigt med gula blomsamlingar. Bladen har en spjutform och är grågröna på översidan och vita och filtiga på undersidan.PICT0396


Ängsullen hade redan vita tussar. Är det blomman?, undrade någon. Jag citerar Linnaeus.nrm.se/flora:"Ängsull är ett halvgräs med en toppställd axsamling och krypande jordstam. Stråna är trinda, omkring en halv meter höga och växer enstaka. Bladen är mörkgröna, två till sex millimeter breda, och platta till något rännformade. Axsamlingen har ett till tre stödblad. Axen har plattade, släta axskaft och sitter vanligen tre till sju tillsammans. Blommornas kalkborst växer till efter blomningen och bildar den vita karaktäristiska ullen."Teveronika är verkligen en underskön liten blå blomma. Den kallas även "mormors glasögon". Se på http://sv.wikipedia.org/wiki/teveronika, och klicka på bilden av blomman så får ni en bild som är mycket bättre än min. Man kan förstås koka te på bladen, som namnet antyder.

PICT0400

Under fikastunden bakom en vindskyddande vall vid Dalabadet läste Gussi upp en betraktelse av Ruth Senter som förtjänar eftertanke. Den börjar så här:

Om jag verkligen brydde mig om dig 
skulle jag se dig i ögonen när jag talade med dig 
skulle jag tänka på vad du säger
snarare än på vad jag ska säga när du slutat.

PICT0403Bryggan vid Dalabadet är verkligen magnifik. Varje bräda har en namn ingraverat. Över 1.000 personer har tillsammans med kommunen deltagit i finansieringen av den 2.300.000 kronor dyra bryggan. Varje bräda "kostade" ca 1.000 kr per styck. Strongt gjort, tycker vi.PICT0440
Det är alltid lika trevligt att gå längs östra stranden vid Trelleborg. Varje hus har sin egen historia att berätta. När vi kom till Stortorget gjorde vi entré på Café Vattentornet, där vi hade förbeställt var sin lunchtallrik. Vi åt och drack och tackade varandra för ett händelsrikt halvår tillsammans på vägarna i Skåne sydväst.

© Eva Marie Bramsved