Ljunghusen

Vandring 11/2007: 12 september, Ljunghusen runt med villaskådning. 15 deltagare. 8 km.

Gussi och Monika ledde en härlig vandring "himmavid".

Vi promenerade på många olika vägar i Ljungskogen och studerade många hus, gamla som nya. Vi konstaterade att det är tur att vi alla har olika smak så att det blir variation på husen. Vi tittade närmre på bl.a. Pelle Fribergs hus på Duvstråket. Han ritade sitt sommarhus för länge sen och det har varit med i många arkitekttidningar som exempel på ett enkelt och funktionellt hus.

På Ljungsätersvägen såg vi att man renoverade det gamla vackra trähuset som en gång i tiden var ett sanatorium. Det är troligt att det huset är K-märkt.

Jag citerar Wikipedia:

”Landstinget i Lund lät 1921 bygga ett sanatorium för tuberkulos i Ljunghusen, kallat Ljungsäters sjukhus. Namnet kommer från den gård, Ljungsätersgården, som också givit namn åt den väg där huset i dag ligger, Ljungsätersvägen. Sjukhuset kunde ta emot 110 patienter och hade 20 anställda, varav de flesta kom från Lunds lasarett. Ett stickspår från järnvägen mot Skanör med Falsterbo tog här patienter och även badgäster ner mot sjukhuset, som ligger nära stranden, via hästtralla, dvs samma typ av transport som spåret på Storvägsområdet. Då Falsterbokanalen byggdes 1940 lades sjukhuset ned, då kanalen skulle dras rakt genom sjuksalarna. Läkarvillan lämnades kvar, och denna byggnad fungerar i dag som sommarvilla på Ljungsätersvägen, dock i mycket nedgånget skick.”

Nu renoveras det tydligen.

© Eva Marie Bramsved