Näset runt 4 Falsterbo

Vandring 18/2021: 10 november. Näset runt 4 Falsterbo. 20 deltagare. 9 km.

Vi började vid Papegojvägens hållplats och gick på långa bron ut till golfbanans toaletter där vi hade avslutat Näset runt etapp 3.

Nu var det inga hårda vindar, bara sol och skönt. Vi tog sikte på Falsterbo fyr och gick längs sanddynerna.

Närmare fyren såg vi ett stort inhägnat område med EU-märkning. Avsikten är att här ha betesdjur och bevara ett unikt våtområde intakt.

”Fågeltornet” är inte ett torn utan ett skydd för fågelskådare med tak och bänkar som ger lä i alla riktningar. Där var det fullt av fågelskådare, så vår tänkta fikaplats gick i stöpet.

Vi gick vidare och hittade till sist en någorlunda mysig plats som hade utsikt över golfbanan.

Vid vår fortsatta färd såg vi Näsets största och högsta sanddyner, vissa fick man förstås inte beträda.

Falsterbo slottsruin är en stor turistattraktion så där gjorde vi ett kort studiebesök. Denna historiska plats kan man ju inte passera utan vidare.

Så gick vi åter ner till stranden förbi det mäktiga lägenhetshotellet Falsterbohus. Strax gjorde vi en ny avstickare in bland de stora villorna och vidare på skogsstigen till Falsterbo kyrka.

Många gjorde en avstickare in i kyrkan och andra till Anders Österlings grav. Denne författare och medlem av Svenska akademien levde 1884-1981 och bodde periodvis i Falsterbo. Han begravdes här med sin hustru, Greta Sjöberg och dotter Karin.

När vi skulle fika i en backe vid torget upptäckte vi att vi saknade några vandrare. De återfanns snart och vi kunde alla gå till bussen vid Norra Vånggatans hållplats.

© Eva Marie Bramsved