Vadstället

Vandring 13/2012: 29 augusti. Vadstället. 19 deltagare. 10 km.

Åter väntade årets uddar, idag hela tre stycken. Ängsnäset har två som nästan möts söder om Skanörs Ljung. Stenudden ligger vid Ljunghusens södra strand. Mellan Ängsnäsets två sandiga uddar ska vi idag vada på vinst och förlust.

P1150638Från Strandbadens busshållplats är det en vandring genom ett fantastiskt vackert landskap. Hösten har redan färgat växterna i underbara nyanser av lila och gult. Vi stannar och njuter av ljungen och lövverket.

P1150651
Nu gäller det! Vem vill vada och vem vill tampas med Higland Cattle? Gun tvekar. Har bestämt sig för boskapen men ändrar sig. Som tur är kan man välja mellan pest och kolera, som någon uttryckte det. Pest är i så fall att gå på Ljungens strand och möta korna som betar där. Kolera är att vada mellan sandrevlarna. Vi vet inte exakt hur djupt det är. Det får framtiden utvisa.

P1150670Vi som väljer revlarna blir omsprungna av två hundar med tillhörande mattar. Hundarna är vilda av upphetsning över den sandiga miljön och lyder definitivt inte sina ägare. De springer ut i vattnet ... till vår förtjusning och lättnad. De bottnar hela tiden över till andra sidan och då gör vi det förstås också. Vi följer i hundarnas spår och kommer lyckligt över med torr packning. Nåja, vi var några som rekat tidigare.

P1150684

Vi klär åter om till vandrarkläder och fortsätter på sandstranden tills vi träffar på "kofösarna". Inga problem där heller!

P1150688


Efter en avkopplande fikapaus fortsätter vi till Stenudden. Här har havet ätit upp en del av stranden, enligt våra Ljunghusenbor. Badhytterna har flyttats upp ett femtiotal meter för att inte raseras av vågorna.

P1150706

Ovanför stranden går en stig genom härlig skogs- och ljungvegetation. Tillbaka till Höllviken går vandringen helt utan dramatik.

© Eva Marie Bramsved