I ur och skur

Vandring 15/2009: 7 oktober, I ur och skur. 19 st. 11 km.

Med oss på vandringen i dag var en reporter och en fotograf från Sydsvenska Dagbladet. De tog emot oss vid Postmannabacken söder om Vellinge tätort. Innan dess hade vi gått från Dalaro hållplats, förbi Eknes blommor, under väg 100 och över E6:an. De flesta hade dragit på sig regnkläder både upptill och nertill, men blöta i håret var vi nog lite till mans. För det kom mycket vatten från ovan.

P1050218


Efter mötet med de nya deltagarna blev det uppehållsväder och snart tittade solen fram. Vi vek in på Erikslundsvägen och gick genom en tunnel av oxelträd till Erikslunds gård. Där återsåg vi de tre träden med ett för oss ganska ovanligt utseende. Det är plataner, som man känner igen framför allt på stammarna. De har ett vackert kamouflageliknande mönster.


P1050222


En mindre väg ledde fram till en tät "skog", antagligen planterad för att lindra vindens framfart på den öppna slätten. Ett litet vackert torp var till salu enligt en omkullfallen skylt. Här fanns i skogen en glänta som passade bra för en fikapaus. Äventyrsvandrarna visade sitt rätta sinnelag och gjorde några intressanta upptäckter, bl.a. doftande timjan och härliga smultron.Vi tog farväl av tidningsvännerna och hoppades att de fått fina bilder och ett hum om vad vi sysslar med på onsdagarna kors och tvärs i kommunen. Den som vill kan också läsa om dagens vandring på SDS:s hemsida:

http://sydsvenskan.se/omkretsen/vellinge/article556740/Aventyr-i-ur-och-skur.html

P1050225Från skogen går det en stig in i grönskan och den ledde oss in på en traktorväg till Dalhems gård. Längs vägen blommade röllekan och hagtornen hade stora röda bär. En uppmärksam vandrare fann en jättelik svamp i det höga gräset. En ticka, trodde vi.


P1050254Vid Dalhems gård såg vi ett rådjur som stod stilla, så att vi inte skulle upptäcka den. Men det gjorde vi och lite senare såg vi två till. Då mötte vi också en man som bodde på granngården. Han vevade ner bilrutan och frågade vad som stod på. "Här kommer det aldrig någon!" Vi sade att vi var äventyrsvandrare. Han tittade storögt på oss och tänkte nog att han missat något kul.


P1050267


Sedan slog vi in på en mindre väg igen och passerade Backa gård och en vacker trädbevuxen gravhög. Så småningom tågade vi in i Vellinge och stannade till vid Vargtorget. Vi hittade de fyndigt avbildade vargtassarna överallt på torget. Det är Ulla Viotti som designat dem och även den vackra tegelinramningen av torget.
Gun som tidigare bott i Vellinge guidade oss genom parken vid kyrkan och Gästis. Vid Vellinge ängar tog vi bussen hem

© Eva Marie Bramsved