Välkommen

Faktaruta

T.o.m. vandring 9/2023 har vi vandrat 369 gånger.
Vi har varit sammanlagt 6.795 deltagare.
Vi har gått tillsammans 66.136 kilometer (165,0 % av jordens omkrets).


Idéer kring vandringarna

Jag bor i Kämpinge, Höllviken i Skånes sydvästra hörn. Det finns så mycket här man kan göra på sin fritid. Man kan gå på teater, film, lära sig något språk, gå på gymnastik och träning, spela bridge, tennis och golf. Allt är trevligt och bra. Men man kan också göra nästan ingenting, ta på sig kängorna och gå ut nånstans, vara ute i flera timmar, andas, iaktta, lyssna, umgås med medvandraren, bli intresse- rad av vad man upplever, ta reda på mer, ja, så är man fast.

Jag bad några vänner gå med ut en vinterdag 2005. Nästa gång var det fler som ville med. Och ännu fler. Jag tycker att det är kul att hitta nya ställen att utforska. Härigenom får jag också användning för all rolig erfarenhet jag har från de femton åren som ledare i Friluftsfrämjandet och den utbildning till Äventyrsguide som jag hade förmånen att genomgå.

Kartor har länge varit mitt stora intresse för att planera och genomföra turer i vårt landskap. Ett nödvändigt attribut är också Skånetrafikens tidtabeller för buss och tåg. Man får pussla med kartan och klockan och till slut har man en ny vandring.

Vi kallar oss äventyrsvandrare, för det är ingenting som avskräcker oss. Varken väder, vind eller temperatur. Terräng, strand och äng, ja, vi tar oss fram överallt där man får gå.

Studiefrämjandet i Trelleborg hörde talas om oss. Där tyckte man att det var kultur vi sysslade med. Javisst är det kultur. Natur, historia, kyrkor är väl kultur. Då fick vi möjlighet att få en bok som heter Trädens knoppar. Det är väldigt kul att försöka ta reda på ett träds namn genom att titta på knopparna på vintern.

Den fysiska prestationen är inte det viktigaste, utan det är umgänget med alla trevliga personer under vandringens gång. Självklart blir det nästan alltid en fikapaus på någon plats i naturen.

Mitt fotointresse har vuxit under tiden. Emellanåt tar jag en bild av vandrarna på väg eller något annat trevligt motiv som dyker upp. Med tiden har det blivit många bilder. Några av dem kan man se på denna hemsida.

Verksamheten sker helt ideellt. Deltagarnas enda utgift är reskostnader till och från vandringarna.

Vi kan inte vara fler deltagare i gruppen, men jag uppmanar er, som vill göra något liknande, att starta en egen grupp.

Den gröna terrängkartan i skala 1:50.000 var länge mitt enda hjälpmedel. Numera planerar jag vandringarna oftast på www.kartor.eniro.se. Skånetrafiken är en förutsättning för våra aktiviteter. Alldeles oumbärligt är internet och mejlskickandet. Man bestämmer att träffas vid bussen t.ex. kl 9. Så åker man till en hållplats, t.ex. Stefan Löfvings väg i Skanör eller Dalaro vid Vellinge, vandrar några timmar och tar bussen hem ca kl 13. Så gör vi varannan onsdag.

Häng med på hemsidan!

© Eva Marie Bramsved