Lammen på Gåvetorp

Vandring 22/2015: 4 november. Lammen på Gåvetorp. 21 deltagare. 11 km.

Idag tog vi bussarna 181 och 184 till Noranäs i Gislöv. Vi hade fått tillåtelse att passera nära gården Noranäs, där man nyligen tagit upp ett stort berg av sockerbetor.Hösten får träden att fälla löven. Först ut är alltid asken. Man säger att den är kungen bland träd, den kommer sist och går först liksom kungen. Här ser vi att bladen, fastän fällda, fortfarande har kvar sin gröna färg. 

Den raka vägen ledde oss till Gislövs by och gården Gåvetorp. Vandrarna hade uppmanats att ta med plånboken för här vankades det lammkött! Annika och Lars föder upp får, hästar och kor samt höns, en riktig Skånegård alltså. Annika och en anställd allt-i-allo, Micke, tog hand om oss.
De berättade om aveln, födslarna och vänskapen till lammen och hästarna. Korna också kanske. Avelstjuren bodde i sin egen binge. Allt andades kärlek och respekt till djuren, tyckte jag.


Vi bjöds till bords, eller till halmbals med kaffe och kakor. Våra egna mackor slank också ner. Det var så mysigt!

Så svämmade vi över i den lilla köttbutiken. I frysen fanns det lammfärs, stekar och grytkött. Jag tror att allt gick åt. Man skulle snart slakta igen och fylla frysen för försäljning på lördagar. Det kändes lite konstigt att tala om slakt när man såg de söta djuren. Men sådan är realiteten bakom vårt köttätande. Grisar, kalvar, lamm och kycklingar, alla föds upp för att ätas av oss.Vi tackade och tog avsked och vandrade vidare på en ny rak väg på slätten, antagligen har tåg tuffat fram där tidigare. Gislövs kyrka skymtade i bakgrunden.


Snart var vi i Trelleborg. Man såg spår av hamnstaden i trädgårdarna. En galjonsfigur prydde ett hus och grova trossar ett annat.
Höstastern är senhöstens glädjespridare. Knölklockan är vacker men dess motsats, ett hatat ogräs.Vi gick ner på stranden och såg färjan lämna Trelleborgs hamn. De välbekanta husen på Östra Stranden tröttnar vi aldrig på. Trelleborgs minsta har nummer 87.

Så tog Barbro ledningen och visade in oss till sig och avslöjade att hon nu gått 50 gånger med Äventyrsvandrarna och ville fira det på sedvanligt vis med bubbel och tilltugg. Brietårtan med valnötter och honung var mumsig. Grattis Barbro! Nu tillhör du järngänget!
Sedan traskade vi in till Trelleborgs Övre busstation som snart är ett minne blott. Trelleborg C övertar knutpunkten när pågatågslinjen till Malmö invigs nästa år.

© Eva Marie Bramsved