Gnägg och glögg

Vandring 21/2013: 4 december. Gnägg och glögg. 24 deltagare. 8 km.

P1180313


Jag tycker att det var en mycket trevlig vandring i onsdags. Detta trots kraftiga vindar som fick oss att ändra vandringen i sista stund. Medvinden är onekligen behagligare än motvinden. Tack alla Skanörsbor för guidningen som ledde oss på naturstigar praktiskt taget hela vägen från Stefans Löfvings hållplats till Falsterbo museum.

P1180309

Nyfiket kikade vi in i det väl underhållna huset i Skanör med namnet Per i Vången målat på en vrakspillra. Det nämns ofta som Skanörs äldsta hus.

DSC04374

Ett trevligt spontant möte upplevde vi på hästsportanläggningen, ett äventyr i hästväg, skulle man kunna uttrycka det! Mikael Karlsson välkomnade oss att dricka vårt kaffe på åskådarläktaren. Det regnade ju lite lätt. Fram med termosarna och smörgåsarna!

DSC04381


Mikael överraskade oss efter en stund när han kom med en mapp med signerade och numrerade konstverk. Han delade ut dem till oss alla! Motivet är en hoppande häst. Ja, det heter säkert något finare på fackspråk. Mikael berättade sedan om Falsterbo Horse show, som drar en jättepublik varje år.

P1180346
Vandringen förbi Strandbadens små stugor, genom strandskogen och parken är en skön upplevelse sommar som vinter. Ja, inte kunde vi tro att det var i julmånaden, som vi var ute och traskade.

P1180361

När vi kom fram till Falsterbo museum möttes vi av ytterligare två män. Den ene var Bengt Hansson, museichefen och den andra var Evas Hans. (Inte min alltså utan den andre Evas). Hon firade nämligen 50 gånger och bjöd med Hans hjälp på glögg och härligt tilltugg (recept på mandelskorpor finns här) i den trevliga innergården.

P1180400
Som bonus inbjöds vi att kika in på museet. Det är vida trevligare än någon av oss kunnat ana, dvs de av oss som ännu inte varit där. Det var fler än man kunde tro. Vi skäms en del och lovar att besöka museet flitigare till sommaren. Är man familjemedlem kan man gå så ofta man vill med hela familjen för 150 kr.

P1180366Ann-Sofie kunde till sin glädje bese sin släkts donerade bärnstenssamling. I vigselrummet finns bara plats för prästen och brudparet. Men de kan å andra sidan njuta av väggmålningar med bibliska motiv kopierade från skånska kyrkväggar.


Sedan var det inte långt till bussen vid N Vånggatan.

Vem kunde ana att det slogs ett svenskt rekord i Skanör två dagar senare. Rekord i lågvatten. Minus en och en halv meter! Berätta för mig, ni som såg eller kanske tog bilder!

Så var det här årets vandringar slut.

© Eva Marie Bramsved