Kåseberga - Löderup

Vandring 11/2006: 26 juli, Kåseberga – Peppinge – Löderup. 11 st. 15 km.

Vi gjorde en sommarvandring med 11 deltagare, kvinnor och män. Jag ska kort berätta om den.

Vi körde från Kämpinge kl 8 i tre bilar. I Löderup parkerade vi dem och gick upp på Kåsebergaåsen. Där rådde febril verksamhet... i luften. Som tysta fladdermöss kom de – de modiga skärmseglarna, de flög runt om oss. Vi hukade oss för vi visste inte riktigt om de kunde styra farkosterna.

I Kåseberga åt vi sill, lax och skaldjur, smakerna var många, getingarna ännu fler.

Upp på berget bar det av igen, vi såg Ales stenar endast på avstånd som silhuetter, vi hade alla sett dem förut och gick i stället raka vägen mot Peppinge. Nåja, raka vägen slingrade sig vackert i landskapet, mycket vackert till och med.


I Peppinge gick vi på konstrunda. Två konstnärer hann vi med, i denna lilla by med hela fem gallerier, innan vi klockan två som avtalat ringde på hos byns radiokändis, Kjell Albin Abrahamson. Hans dotters krusbärskaka smakade utmärkt till det medhavda kaffet. Lärarbostaden hade de köpt för 23 år sedan och var deras och familjens fasta tillvaro i livet. Annars är han och hustrun för närvarande bosatta i Warszawa, de tre utflugna barnen på olika håll i Europa.


Efter en timmes intressant småprat bar det vidare tillbaka till Löderup. Även här var det småvägar som gällde. Det slingrade inte utan gick vinkelrätt än åt öster och än åt söder. Vad dolde sig bakom nästa hörn? Ja inte var det havet för det låg dolt bakom den höga åsen. Men snart nog var vi vid bilarna. Havet drog i oss efter den varma dagens ca 15 kilometer långa vandring, så flera av oss vågade risken att doppa oss i det. Skyltar varnade för strömmar och vågorna gick höga. En ny kaffestund unnade vi oss efter badet före hemfärden. Trevligt, tyckte alla.

© Eva Marie Bramsved