Bröd åt vandrarna

Vandring 17/2013: 9 oktober. Brød åt vandrarna. 26 deltagare. 7 km.

Gussi skriver: Denna gång var målet Ljunghusen, närmare bestämt Ljungskogen.

Vi träffades vid Elvabovägen och promenerade till stigen vid Ljungenskolans Sporthall. Den ledde oss till Corfitz Beck-Friis väg. 

DSC04293


Corfitz Beck-Friis var innehavare av egendomen Börringekloster och grevskapet Beck-Friis. Han har fått gator uppkallade efter sig i bland annat Trelleborg och Ljunghusen. I Trelleborg är han främst känd för att ha kämpat för Trelleborgs hamn och i Ljunghusen för att ha planterat ljungen som gett orten dess namn.
Alldeles i början av denna väg byggs det ett hus som ska bli 600 kvm i två våningar + gästhus + förråd. Några undrade om man får bygga så stort och högt. Ja, det finns en byggplan som tillåter detta.

Vi vandrade vidare längs Ö Örnvägen. Här finns ganska stora grönområden där vi såg hur man hade dragit upp björksly för att kunna hålla öppet för andra träd. Det är bra att man idkar skogsvård.

DSC04256


Vi vek av till Berghs väg. Även denna väg har fått sitt namn från en av de första familjerna som bodde i Ljungskogen. Vid denna väg ligger det äldsta huset i Ljunghusen, ett litet gulligt rött trähus. Lite om- och tillbyggt har det nog blivit men man har behållit det som ett typiskt sommarhus. Fjärran från de stora hus som byggs idag.

DSC04259


Lite längre bort på Berghs väg finns en stor sten med  året 1791 inristat. Jag har undrat vad den stenen betyder och det visste Elke som bor i närheten. År 1791 delades området in i två härader som det hette på den tiden. Numera utgör stenen gränsen mellan Höllvikens församling och Skanör-Falsterbo församling. Kyrkan ägde och äger fortfarande mark i området.DSC04275

En kort fruktpaus blev det vid Storvägens brygga där vi satt och njöt av den vackra höstdagen. Denna gång hade vi ingen matsäck med oss för målet var ju det nya och populära smørrebrødstället.

DSC04302


Vi vandrade vidare på några av alla vägar som finns i detta område. Sedan över Falsterbokanalen och målet var nått.

DSC04303


Stora fat med dansk smørrebrød väntade oss och vi slog oss ner och njöt av både mat och vacker utsikt.

© Eva Marie Bramsved